Home
Energy Bits- Spirulina & Chlorella

Energy Bits- Spirulina & Chlorella

Ten Causes of Aging & Disease That Algae Corrects 

1. Excessive Inflammation leads to aging, cardiovascular & other diseases.
Solution: Algae contains high amounts of essential fatty acids and antioxidants that reduce inflammation and help prevent aging and disease

 

2. Damaged and decreased mitochondria leads to aging and cancer
Solution: Algae reduces cellular oxidation and restores mitochondria health. It has the highest concentration of SOD which is one of the few antioxidants that can penetrate the mitochondria cell wall to protect it.

 

3. Reduced ATP production leads to suppressed immune function and aging
Solution: Algae not only improves ATP production by improving mitochondria health, recent studies have shown that chlorophyll produces its own source of ATP that is not only a cleaner source of energy than glucose, it produces fewer ROS which improves longevity. Algae has the highest concentration of chlorophyll in the world (50 times wheat grass) and taking it contributes to this ATP production (with the aid of sunshine)

 

4. Rapidly Growing Cancer Cells from reduced cellular communication and faulty apoptosis which leads to uncontrolled growth of cancer cells
Solution: Spirulina and chlorella algae have been shown to reduce/reverse the growth of cancer cells due to their high levels of chlorophyll, antioxidants and alkaline pH. Additionally, the blue pigment in spirulina called Phycocyanic has “anti-angiogenesis properties- it stops the growth of blood vessels to cancer/tumor cells

 

5. Insufficient Antioxidants result in free radicals causing aging/disease Free radicals cause cellular damage, inflammation, reduced cellular health, aging and chronic disease. Antioxidants are agents that neutralize them.
Solution: Algae has the highest concentration of antioxidants in the world and helps prevent aging and disease. Algae is considered in Asia to be the “fountain of youth”


“The amount of antioxidants that you maintain in your body is directly proportional to how long you will live.” … Dr. Richard Cutler, National Institutes of Health, Washington, DC

6. Excessive toxins cause cellular damage, depressed immune response, accelerate aging, speed growth of cancer cells and lead to other diseases
Solution: Chlorophyll is the most cleansing substance in the world and algae has the highest concentration of chlorophyll in the world. Additionally, chlorella algae has been used for fifty years to remove toxins and metals including mercury, aluminum & lead.


7. Weakened immune system which leads to infections and growth of viruses, bacteria, and diseased cells including cancer
Solution: Both spirulina and chlorella have been shown to stimulate the production of T-cells and anti-inflammatory cytokines, both of which have been shown to be active against viruses and cancer. A strong immune system also slows aging.


8. Damaged cellular walls due to lack of healthy fatty acids which reduces their ability to allow nutrients in and toxins out. This leads to aging/disease
Solution: Spirulina and chlorella both contain high amounts of fatty acids. Additionally, spirulina has the second highest amount of GLA an Omega-6 which behaves like an Omega-3 because it reduces inflammation. Spirulina is second only to mother’s milk for the highest concentration of GLA Gamm-linolenic acid (GLA) is also a precursor for prostaglandin E1, an important biologically-active compound necessary for reducing inflammation and blood pressure.
Note: Spirulina and chlorella are the safer choice for Omega-3 since 80% of fish oils are rancid and toxic/acidic to the body and increase the risk of atherosclerosis and thrombosis (hardening of the arteries and increased blood clotting.)


9. Over Stimulation of IGF-1 and mTOR pathways from excessive heme- iron (iron from red meat) and leucine (found in dairy and animal protein) both of which increase the risk of cancer, stroke, heart disease, and metabolic syndrome. Iron is an important mineral but when sourced from animal protein it can lead to toxicity in men and post-menopausal men and over stimulate these 2 pathways which cause disease.
Solution: Spirulina and Chlorella contain plant-based iron non-heme iron and leucin (found in plants and algae) which do not stimulate either the IGF-1 or mTOR pathway as does the iron from animal protein. And since algae is an adaptogen, if your body does not need the iron, you will not absorb it and never have too much

 

10. Excessive acidity in body which causes immune system to be suppressed and allows bacteria, viruses or carcinogenic process to manifest which leads to aging and disease. In 1931 German cell biologist Dr. Otto Warburg received the Nobel Prize for discovering that cancer cells thrive in a high-acid, low-oxygen biological terrain. Metabolic functions (breathing, digesting, etc) produce acidic by-products which create acidic wastes. If your diet is also acidic (dairy, animal protein etc) this puts an additional acidic load on the body, depresses your immune system & interferes with vital metabolic duties.
Solution: Algae is the most alkaline food in the world and restores the blood and body to healthy neutral/alkaline state. An alkaline inner body environment is one that is oxygen-rich and since inflammation, germs, and disease cannot exist in an oxygen-rich environment, taking algae will prevent aging and disease.

©Catharine Arnston. For questions please contact Catharine Arnston Founder/CEO
ENERGYbits www.energybits.com catharine@energybits.com

Read the website disclaimer prior to purchasing any supplements.